Трећи редован састанак радне групе енергетских синдиката за колективно преговарање земаља бивше Југославије

Трећи редован састанак радне групе енергетских синдиката за колективно преговарање земаља бивше Југославије

Трећи редован састанак Радне групе енергетских синдиката за колективно преговарање земаља бивше Југославије одржан је у периоду од 26-28.03.2014. године у Теслићу. Састанку су поред чланова Радне групе, те позваних гостију присуствовали и сви чланови ГО СУРЕРС.

Након уводног поздрава домаћина и суорганизатора: Слободана Остојића, предсједника Синдиката удружених радника енергетике Републике Српске (СУРЕРС); Омера Сикире, предсједника Синдиката електроенергетских радника Федерације БиХ (СЕЕР ФБиХ); Дубравка Первана, предсједника Независног синдиката упосленика Електропривреде Херцег Заједнице Херцег Босне (НСУ ЕПХЗХБ), те уводног излагања од стране представника Европске Федерације Синдиката јавних служби (European Union Public Services-EПСУ) Dr. Jozef Krejbycha, регионалног секретара за Централну и Источну Европу ПСИ/ЕПСУ; те потом и Координатор Радне групе из Словеније, колеге Митја Фабијана (Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenia- СДЕ Словеније); учесницима скупа су се обратили и помоћница министра рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске, Мира Васић; испред Мјешовитог Холдинга Електропривреда Републике Српске Владислав Владичић, в.д. директора „Електрохерцеговина“.

Потом се развила исцрпна дискусија везана за питања предвиђена Програмом рада која се углавном односила да детаље везано за колективно преговарање у земљама региона, најављене измјена Закона у раду готово, унапређење постојећих колективних уговора, улога синдикалног повјереника и радничких савјета итд.

Другог дана састанка учесницима се обратио и експерт из области радно-правног законодавства Борислав Радић, Директор Агенције за мирно рјешавање спорова Републике Српске.

На крају састанка, закључено је да је ситуација у свим земљама региона веома слична са најавом измјена и новина у области радно-правног законодавства; затим да процес либерализације и стварања јединственог енергетског тржишта у складу Уговором о успостави Енергетске заједнице, којом су се владе држава потписница обавезале на провођење директива Европске уније (ЕУ) – уједначавање прописа, либерализацију тржишта електричне енергије и гаса, отварање унутрашњег тржишта које неминовно доводи до промјене у организацији енергетских предузећа, односно до реструктуирања сектора енергетике – доноси нове изазове који ће се рефлектовати и на положај радника у енергетском сектору; те да је у предстојећем периоду стога потребно уложити додатне напоре за очување и унапређење достигнутог степена и нивоа радничких права, а синдикално јединство и заједништво је значајан корак ка том циљу.