Тематска радионица о несигурном раду, организовању и изградњи синдикалног заједништва

Тематска радионица о несигурном раду, организовању и изградњи синдикалног заједништва, Сарајево 08. и 09. септембар 2015. године

У организацији Глобалне федерације синдиката IndustriAll, у Сарајеву је 8. и 9. септембра 2015. године одржана тематска радионица о несигурном запошљавању у свим његовим облицима, организовању и на изградњи синдикалног заједништва.Међу учесницима радионице били су и представници Синдиката удружених радника енергетике Републике Српске и Синдиката металаца и рудара Републике Српске.

Радионица је почела поздравним говором Kemala Özkan-a, замјеника главног секретара IndustriALL Global Union, а затим је услиједило представљање учесника радионице и радни дио програма.

Преузмите брошуру са радионице:
Сигурност у преговарању – Стратегије синдиката у преговорима против несигурног рада

Глобална федерација синдиката IndustriALL: политика, стратешки циљеви, акције и активности у југоисточној Европи је била прва тачка програма, а о овој теми говорили су Kemal Özkan, замјеник главног секретара IndustriALL Global Union, Anne-Marie Mureau, посебна савјетница IndustriALL Global Union и Теута Крилић, субрегионална представница IndustriALL Global Union.

Друга тачка програма је била посвећена облицима несигурног рада, а пуни назив теме био је
„Прекарни облици рада: глобални феномен и кампања Глобалне федерације синдиката IndustriALL – активности и резултати“, а о овој теми учеснике и учеснице радионице упознала је Armelle Seby, координаторка програма IndustriALL Global Union.

У даљем току радионице, о радном законодавству и флексибилизацији рада у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Косову и Македонији говорили су представници из синдиката чланица.

У посљедњој тачки програма првог дана тематске радионице о несигурном раду, Corinna Zierold, представница IndustriALL European Trade Union говорила је о Акцији против несигурног запошљавања на европској разини: Програм и активности Европске федерације синдиката IndustriALL.

Након сваке тачке програма је слиједила расправа.

Тематска радионица о несигурном раду, организовању и изградњи синдикалног заједништва, Сарајево 08. и 09. септембар 2015. године

Тематска радионица о несигурном раду, организовању и изградњи синдикалног заједништва, Сарајево 08. и 09. септембар 2015. године

Други дан радионице почео је темом Синдикално организовање, раст чланства и изградња синдикалног заједништва: перспектива и акције Глобалне федерације синдиката IndustriALL, о чему је говорио Kemal Özkan, замјеник главног секретара IndustriALL Global Union.

У наставку, представници синдиката чланица изнијели су информације о изазовима синдикалног организовања у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Косову и Македонији.

Као и први дан, између сваке тачке програма је слиједила расправа. Тематска радионица је завршена доношењем закључака и даљњим плановима.