Оптима група раскинула посебне колективне уговоре у својим предузећима

Оптима група, која управља компанијама Нафтне индустрије Републике Српске, раскинула је посебне колективне уговоре у својим предузећима.

У овој групацији кажу да је ријеч о припреми за прилагођавање новом Закону о раду који још није у парламентарној процедури.
Синдикати нису детаљно упознати о разлозима укидања колективног уговора, а ентитетски министар рада најављује да ће се активно укључити у рјешавање овог проблема.
– Не долази у обзир укидање посебног колективног уговора, порука је ентитетског министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленка Савановића власницима нафтне индустрије након њиховог изненадног потеза.

На позив синдиката енергетике, министар Савановић жели да разговара са руским власницима.
Ми ћемо остати на становишту да колективни уговор треба да буде. Да ли он треба да претрпи одређене измјене о томе можемо разговарати, али генерално укидање колективног уговора није у духу договора који су раније чињени и није у духу пословне сарадње.

Оптима група наводи два разлога за укидање колективног уговора: немогућност адекватног награђивања радника по постојећем уговору и прилагођавање новом Закону о раду.
У синдикату нафтне индустрије указују да су приликом потписивања колективног уговора њихови послодавци потписали и протокол о премијама за радника који никада нису примијенили. Плаше се задирања у суштинска права запослених.

– Плата су мале, потрошачка корпа је велика и задирање у примања радника је врло болно. Те ствари се не могу тек тако ломити без бунтова и протеста, каже Златко Танасић, предсједник Синдиката нафтне индустрије Републике Српске.

Укупно девет мјесеци могу да трају преговори о измјенама или креирању новог колективног уговора до престанка важења постојећег.

Укинути га неће ни нови закон о раду упркос притисцима, јединствени су и министар и Синдикат енергетике.
– Достигнута права радника неће бити умањена. Закон о раду треба бити донесен у овој години, али али да се радничка права не ускраћују, каже Слободан Остојић, предсједник Синдиката удружених радника енергетике РС.

Први пут је из Оптима групе стигао одговор на све чешће гласине о обустављању пословања у БиХ.
Такве информације, кажу, имају неистинит и шпекулативан карактер и наносе штету пословној репутацији компаније.