Одржан констултативни састанак Предсједнице Владе РС и представника КСРС

Констултативни састанак Предсједнице Владе Републике Српске и представника Конфедерације синдиката Републике Српске

Дана 08.12.2014. године у кабинету актуелне Предсједнице Владе Републике Српске, Жељке Цвијановић, одржан је констултативни састанак са представницима Конфедерације синдиката Републике Српске.

На састанку испред Конфедерације учествовали су: Обрад Белензада, Слободан Остојић, Небојша Бјелица, Златко Танасић и Симо Цвјетковић.

У уводном обраћању, Предсједница Владе Републике Српске нагласила је да у будућем периоду рада Владе у фокусу треба бити привреда, те да у том смислу мора бити активна сарадња са Конфедерацијом синдиката.
Након уводног обраћања, Предсједница Владе је саслушала све присутне.

Први се обратио Обрад Белензада, који је истакао да Конфедерација синдиката жели да буде дио рјешења, а не проблема, те да су ставови који ће данас бити изнешени већ одавно познати Влади из разлога што је иста у више наврата била упозната са њима. Он је нагласио да срж ставова чине Мјере за побољшање привредног амбијента од којих је један дио и реализован. У свом обраћању, Обрад Белензада је посебно истакнуо да синдикат који он представља има све расположиве капацитете да равноправно учествује са осталим социјалним партнерима у разговорима са Владом, као и активностима које се тичу првенствено Закона о јавним набавкама. На крају свог обраћања, он је истакао проблеме у појединачним предузећима као што су Индустрија алата Требиње, Космос, Крајинапетрол и Фамос, те нагласио да постоји потреба да се о конкретним темама треба заказати састанак са ресорним министрима.

Констултативни састанак Предсједнице Владе Републике Српске и представника Конфедерације синдиката Републике Српске

Констултативни састанак Предсједнице Владе Републике Српске и представника Конфедерације синдиката Републике Српске

Слободан Остојић, потпредсједник Конфедерације и предсједник Синдиката удружених радника енергетике истакао је да је Конфедерација спремна да се укључи око активности припреме приједлога новог Закона о раду, који је неминован. Он је истакао да је досадашња сарадња са послодавцима у Електропривреди Републике Српксе коректна, те да је став синдиката да се стечена права морају сачувати. На крају је нагласио да јединство у Електропривреди Републике Српске мора остати, те да синдикат неће подржати било какво дијељење овог предузећа на дистрибуцију и производњу.

Златко Танасић, члан Предсједништва Конфедерације, предсједник Одбора за нафту у СУРЕРС и предсједник СО Рафинерије уља Модрича истакао је да се јављају проблеми у нафтном сектору који указују на то да је производни дио Нестро групације у пословном губитку за разлику од Оптима групе која послује позитивно. Поред тога, истакао је да постоји велики број притужби радника Нестропетрола који су се жалили на некоректно понашање послодавца и непоштовање појединих одредаба колективног уговора о чему су били обавијештени и инспекцијски органи. Он је такође нагласио да су плате и остала примања ипак редовна и да је у том смислу овај послодавац коректан, те да имају добру комуникацију са представницима пословодних структура кроз редовне састанке. На крају је напоменуо да се ситуација око предузећа Крајинапетрол мора рјешавати, али не на штету радника.

Небојша Бјелица, члан Предсједништва Конфедерације, предсједник Одбора електропривреде у СУРЕРС и предсједник СО ХЕ на Дрини пренио је забринутост радника Електропривреде због пословања у прошлом периоду, те да је синдикат свјестан да је између осталог дошло до повећања трошкова у пословању, поготово због повећаног броја запослених и увођења Фонда солидарности. Он је поновио досадашњи став да неће бити приватизације Електропривреде Републике Српске, и истакао је да ово предузеће мора имати јединствен наступ на тржишту. Поред тога, наглашено је да Електропривреда мора више да води рачуна о социјалним категоријама и субвенцијама, а који договор се мора постићи између Владе Републике Српске и Електропривреде, те да би Електропривреда морала да својим властитим средствима гради објекте, поготово када је хидропотенцијал у питању.

Симо Цвјетковић, члан Предсједништва Конфедерације и предсједник Синдиката самосталних машиновођа ЖРС истакао је да се мора више времена посветити законској регулативи и поштовању исте, те да је у том смислу неопходна реформа правосуђа која би промијенила ефикасност судова. Нагласио је да треба јачати привредни развој, те да Закон о јавним набавкама између осталог то мора да и омогући својим промјенама и прилагођавањем домаћој производњи. Истакао је да Влада у сваком тренутку мора бити упозната са активностима својих министарстава, посебно оних који су везани за активности у привреди, те вршећи већу контролу рада јавних предузећа. Нагласио је да Жељезнице Републике Српске као јавно предузеће има доста штетних уговора, те да је у том смислу синдикат поднио неколико тужби, али предмети су још на чекању. Због тога ће се обратити органима СИПА, јер се није остварио жељени ефекат правосуђа Републике Српске.

Након што је саслушала све присутне Предсједница Владе Републике Српске је истакла да су теме које су изнијели представници Конфедерације добре и актуелне, те да оне само потврђују да се акценат у будућем периоду мора ставити на привреду. На крају је наглашено, да ће Конфедерација бити и даље укључена у активности Владе Републике Српске, те да ће се у том смислу наставити започета сарадња.

Након завршетка консултација, дата је изјава за новинаре.

Предсједник
Обрад Белензада

Предсједник КСРС Обрад Белензада даје изјаву за новинаре након констултативног састанка

Предсједник КСРС Обрад Белензада даје изјаву за новинаре након констултативног састанка