Конфедерација Синдиката отворена за разговоре са политичким субјектима

Предсједништво Конфедерације Синдиката Републике Српске обратило се данас политичким партијама, независним кандидатима и јавности Републике Српске да је, у оквиру предизборне кампање, отворено за разговоре са свим субјектима на предстојећим изборима.

„Конфедерација синдиката Републике Српске, као синдикат који у свом саставу има велики број чланова-радника у јавном и привредном сектору, и даље ће инсистираће код будућих власти на усвајању мјера ради стварања бољег привредног амбијента, већој подршци привреди, као и побољшања статуса радника“, наводи се у обраћању овог синдиката које је потписао предсједник Обрад Белензада.

Конфедерација синдиката тражи омогућавање свим релевантним организацијама у учествовању и креирању радно-правног законодавства републике српске и стварање погоднијег пословног окружења.

У оквиру стварања погоднијег привредног пословног окружења, Конфедерација синдиката тражи да се разријеше имовинско правни односи у предузећима, да се смањи оптерећење привреде по основу такси и накнада, те да се изједначи временски исплата плата и доприноса са платом.

Истичући да је неопходно да се законски пропише да се исплата плата веже за исплату доприноса и укине накнаде, које су везане за укупан приход предузећа, Конфедерација синдиката Републике Српске тражи да се укину порези на регрес, топли оброк, теренски додатак, које треба сврстати као трошак послодавца, а не као лично примање радника.

Конфедерација синдиката тражи да се врате стопе пореза и доприноса на плату из периода 2010. године, уз обавезну уплату истих, да буде појачана контрола са редовним извјештавањем, те да се јавне набавке прилагоде домаћим предузећима.