ХЕТ наставља тренд доброг пословања

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Требињу да предузеће „Хидроелектране на Требишњици“ остварује добре производне резултате и значајну добит, те да има веома значајну улогу у цјелокупном систему „Електропривреде“ као и у привредном животу у Српској.

Цвијановићева је након разговора са руководством ХЕТ-а похвалила менаџмент овог предузећа, напомињући да је прошла година по оствареним резултатима у производњи електричне енергије била веома добра и да ће према досадашњим показатељима и у овој години бити настављен тренд доброг пословања.

„Ово је велики систем који запошљава 630 радника, исплаћује добре плате и измирује све обавезе, па је веома јасно колико је важно одржавање и виталност енергетског сектора и колико је `Електропривреда Републике Српске` интегрисана на локалном нивоу, а не само на републичком“, рекла је Цвијановићева.
Она је додала да је са руководством разговарала и о значају реализације друге фазе ХЕ „Дубровник“, као и о капиталном пројекту ХЕ „Дабар“ чија реализација је у току.

Цвијановићева је указала и на добру организованост запослених у ХЕТ-у приликом мајских поплава, те похвалила ангажованост и помоћ поплављеним подручјима у људству и новцу. Директор ХЕТ-а Гордан Мишељић истакао је да ово предузеће испуњава мјесечне планове производње електричне енергије и да је тренутно производња 13 одсто изнад плана.

У ХЕТ-у истичу да према досадашњим резултатима очекују да буде испуњен и годишњи план производње електричне енергије од 1.078 гигават-часова. Мишељић је истакао да су у плану многобројне активности међу којима и договори са „Хрватском електропривредом“ о изградњи друге фазе ХЕ „Дубровник“, наводећи да очекује да ће они бити завршени на обострано задовољство. Он је рекао да ће поново бити покренуто и питање дуговања „Хрватске електропривреде“ према ХЕТ, које од 1994. године износи више стотина милиона КМ.

Мишељић је истакао и да се планираном динамиком изводе радови на пројекту ХЕ „Дабар“ који ХЕТ финансира са 70 одсто, а „Електропривреда Републике Српске“ 30 одсто, напомињући да су, између осталог урађени приступни путеви и други неопходни радови. „Према досадашњим резултатима, очекујемо да буде испуњен и годишњи план производње електричне енергије од 1.078 гигават-часова“, рекао је Марковић.

Извор: Срна