Борба грчких радника је и наша борба

Борба грчких радника је и наша борба

Борба грчких радника је и наша борбаСиндикати енергетике Југоисточне Европе и Балкана удружени у Регионалну мрежу синдиката РЕТУН СЕЕ су на 4. Генералној скупштини одржаној у Грчкој, прогласили 07. 03. 2012. године за Дан солидарности са колегама из Федерације Грчких синдиката.
„Борба грчких радника је и наша борба“ гесло је којим се придружујемо и дајемо подршку оправданим захтјевима грчких колега за одбрану достојанства радника и заштиту њихових права.
Грчка влада, под притиском међународних финансијских организација и водећих земаља ЕУ, доноси закон који руши права радника и практично укида колективне уговоре.
Да ли се тако остварује модел европског демократског социјалног друштва ?

Још прије више од 15 година професор економије на америчким факултетима господин Joseph Stiglitz је дао оцијену, у слободном преводу „ четири корака до пропасти „.
Прво, приватизација државних предузећа ( укључујући и јавна добра; ел.привреда, водопривреда, шуме итд.), затим либерализација ( отварање тржишта ) када су већ предузећа неконкурентна на свјeтском тржишту, трећи корак је давање скупих кредита које владе тих земаља ( земаља у транзицији ) нису у стању враћати и на крају, изазивање и дозирање социјалних немира.

Ескалација протеста радника у Грчкој и још неким европским земљама само потврђује ове тврдње. Сви ми са простора Југоисточне Европе и Балкана већ стојимо у реду и чекамо исту судбину. Зато је задњи тренутак да се придружимо борби радничке класе за основна радничка али и људска права.
Подршком радницима Грчке бранимо и права радника у нашим земљама.

Захтјевамо праведно друштво, захтјевамо право на рад и достојан живот од свог рада.

У Б. Луци, 07. 03. 2012.