Саопштење за јавност

Saopštenje za javnost

Данас, 25. 12. 2012. године одржана је Сједница Главног одбора Синдиката удружених радника енергетике Републике Српске.
Разматрана су сва актуелна питања у овом сектору привреде, те дата пуна подршка мјерама штедње и рационализације у пословању  МХ „Електропривреда РС“ предвиђених приједлогом Плана пословања у  2013. години.
У нафтној индустрији, нарочито у Рафинерији нафте Брод, дошло је до усложњавања ситуације када су у питању права радника, односно поштовања Посебног колективног уговора. Проблем је ескалирао када је послодавац Правилником о раду увео принцип слања радника на тзв. „чекање“ што је супротно Закону о раду, али и важећим Колективним уговором.
Наш став је јасан,  уважавамо и разумијемо објективне проблеме које имају послодавци у овом сектору, али не прихватамо једностране одлуке већ захтјевамо да тај проблем рјешавамо преговорима и споразумом између послодаваца и синдиката, а никако једностраним актом послодавца.
Задњи разговори синдиката и послодаваца од 21. 12. 2012.  ипак, дају наду да ћемо у преговорима покушати ријешити настали проблем.
Поред ових питања, данас смо донијели Одлуку о расписивању избора у Синдикату удружених радника енергетике РС  који треба да се окончају на Изборној Скупштини која ће бити одржана у мају 2013.
Данас се такође, очекује разговор представника Синдиката и Министра индустрије, енергетике и рударства о актуелним темама у овом сектору.

С поштовањем !
Предсједник Синдиката