За ПСИ удружене генералне секретаре и предсједнике

Поздрав сестре и браћо,
ПСИ зна да је од виталног значаја да се на организован начин одговори на убрзане нападе на синдикате у јавном сектору и раднике. Ми заједно спајамо филијале да боље координирају стратешки, јединствен одговор који ће помоћи синдикатима у локалним и националним борбама, и ефикасно циљати регионалне и глобалне извршиоце који стоје иза тих напада. Заједно морамо убрзати наше акције како бих бранили и унаприједили квалитет јавних услуга које граде мирна, праведна, правична и одржива друштва.  ПСИ се фокусира у приоритетним областима јавног финансирања и коректног опорезивања, приватизације и несигурности за посао.

Капитал и права синдиката су потпуно интегрисани. Извршни одбор, Управни одбор и ПСИ ново-конституисани Програм и политика групе Савјетодавних Чланова су дали упутства о изради сродних активности. У октобру, многи лидери Удружења су присуствовали обиљежавању Квалитета јавних услуга-Акција сада! Конференција у Женеви, у којој је ПСИ коорганизатор са Вијећем Глобалних Синдиката. Учесници конференције су закључили:  „У лицу широког смањења јавних служби, лидери приватног и јавног сектора синдиката трговине, општинских власти и цивилног друштва учинили су без преседана заједничку обавезу да раде заједно на промоцији инвестиција о квалитету јавних услуга које подржава праведна пореска политика, као кључно рјешење за економску кризу, а најбољи начин да се изгради мирно, правично, демократско и еколошко-одрживо друштво.  То је наш ред, наша будућност.“

Ослањајући се на овај догађај, ПСИ ради са сестром глобалне федерације синдиката на развоју новог ЦГУ водећег Квалитета Јавних Услуга-Акција Сада! кампања се званично отвара 23. јуна 2011, Свјетски Дан јавних служби.  У међувремену, морамо интензивирати наше напоре да се суочимо са великим нападима на јавне службе и наше чланове.  ПСИ ће сада сазвати ““Радну групу која реагује у кризним ситуацијама““ наших удружених кампања, комуникација и политика особља, тако да заједно можемо да постанемо ефикаснији у пружању координиране акције програма на свим нивоима. Ова почетна група састаће се лично у фебруару или марту, али ће сада почети да размјењује идеје и информације путем е-поште и дискусије – конференцијске везе.

Кључни елементи за ПСИ „Радна група за реаговање у кризним ситуацијама”:  Повезивање локалног са глобалним  ПСИ партнери већ обављају софистициране кампање да се одбрани и промовише квалитет јавних услуга. Ми треба да изградимо боље везе у свим овим кампањама и између наших локалних и националних савеза и наше глобалне федерације. То ће помоћи да се убризга нова енергија и да се дијеле идеје широм нашег рада и покрета социјалне правде. Имамо много тога да научимо једни од других.

Изградња коалиција
Сваки радни човјек и грађанин треба да види борбу коју синдикати воде за унапређење квалитета јавних услуга. Владе, цивилно друшто и послодаваци треба да чују како синдикати говоре једним гласом и виде нас како солидарно дјелујемо на овом фронту. Морамо да допремо до грађана и друштвених група у читавом спектру прогресивних случаја.  Глобалне Синдикалне Федерације Приватног Сектора обећали су подршку и активно учешће у Савјету Глобалних Синдиката „Квалитетне Јавне Услуге-Акција сада! кампање. ПСИ ће радити са кампањским партнерима на изградњи коалиције са прогресивним градским властима – укључујући и помоћ да се изврши притисак на националне владе да финансира квалитетне јавне услуге који подржавају одрживе градове.

Регрутовање шампиона за јавне услуге
Потребно нам је много више гласова који говоре у прилог квалитета јавних услуга. Тражићемо већи број грађана, од бака до возача камиона, да постану шампиони. Морамо да убједимо социјалне и политичке лидере да преузму нашу ствар, и да траже подршку послодаваца и других који не могу нормално да страну на страну са синдикатима. Морамо да повећамо ПСИ и партнерске везе са организацијама заједница, друштвом заштите животне средине и вјерним групама које подржавају људска права и демократске одговорности.

Истраживање и комуникације
Морамо да будемо иновативни у размјени идеја и искустава. ПСИ ће изградити базу података о кампањи најбоље праксе и лекција научених из неуспешних стратегија. Морамо пратити детаље о штедњи струје и стварни утицај на жене, младе, старије особе и радне људе. Морамо да повежемо јавне услуге са социјалном и економском одрживости. ПСИ је наручио јавне службе Међународних Јединица за истраживање на Универзитету Гринвич и канадском Центру за Политичке Алтернативе да покрену извештај на wеб страници у наредним мјесецима ради сумирања података о смањењу штедње из цијелог свијета.

Нове економске визије
Морамо развити нове визије за јавно финансирање и фер опорезивања, полно сензитивна буџетирање, активну демократију и развој синдиката. То значи ангажовање најсјајнијих мозгова између радог особља, истраживачких организација, академика, научних института и независних политичких аналитичара. Неки партнери организују „, тврдећи нашу будућност“, дискусије заједнице које привлаче више хиљада грађана у ентузијазам дискусија о фер опорезивању и инвестирању у јавне службе, као неопходне алтернативе за резове штедње.

Медији
Монополи медија који данас доминирају киосцима нису заинтересовани за давање реалне ситуације наших проблема. Ми ћемо наставити да тражимо покривеност у овим монополима. Морамо да озбиљно улажемо у наше медијске системе, као што су РадиоЛејбор (РадиоРад) и ЛејборСтарт, да се наше поруке чују. Ми треба да подржимо јефтин приступ Интернету, нето неутралност и јавно емитовање. И ми треба да проширимо наше мреже за документовање и објављивање прича нашим члановима и грађанима који губе радна мјеста и јавне службе. Неки партнери регрутују утицајне писце за промјене „да раде са својим синдикатима на уређивачким реакцијама и причама.

Рад за политичке промјене
Повећања смањења ће оштетити јавне инфраструктуре, погоршати стандард здравствене заштите и лишити младе људе образовања и обуке које су им потребне ради покретања у радне снаге. Од Туниса до Шпаније, Ирске до САД, незапослености младих је у порасту. Милиони радника и студената изашло је на улице у знак протеста. Даље, велике акције се планирају у 2011.  Кампања ће идентификовати та мјеста где се као синдикат може направити највећи утицај. Ово ће почети са пилот пројектом у једном граду који може брзо да инспирише Синдикате на челу са коалицијама у више градова широм свијета. Потребно је да брзо идентификујемо потенцијалне локације где су ПСИ партнери спремни да преузму водећу улогу у овој кампањи. ПСИ „реакције на кризу“ напори радне групе ће употпунити и ојачати обе ове иницијативе и друге удружене напоре.

Молимо Вас да сада пошаљете имена, титуле, и контакт информације за кампање, комуникације и политичке кадрове који могу бити заинтересовани и доступни да помогну са овим ПСИ „Радна група у кризним ситуацијама.“ Ми ћемо убрзо доставити више детаља о томе како ћемо ову Групу сазвати брзо и ефикасно. Ваше сугестије и повратне информације су добродошле.

С поштовањем,
Петер Валдорф
Генерални Секретар

Датум: 26. 11. 2011.