Учешће на састанку о колективним преговорима у енергетском сектору

Учествовали смо на састанку о колективним преговорима у енергетском сектору који је одржан у Љубљани 25 и 26. јануара ове године.

Састанак је организовала Европска синдикална федерација јавног сектора ЕПСУ у сарадњи са Синдикатом енергетике Словеније СДЕ на којем су учествовали сви синдикати енергетике из земаља бивше СФРЈ.

Циљ састанка је размјена искустава на тему :
– Новине у социјалном дијалогу у енергетском сектору,
– Новине у колективном преговарању, те
– Планирање будућих активности и синдикалне сарадње.

Закључено је, да се настави овакав вид размјене искустава и кандидују питања и проблеми у овој области како би заједничком акциом помогли једни другима у бар, спашавању достигнутог нивоа права радника.
У том циљу формирана је Радна група која ће пратити сва та питања те припремити следећи састанак на коме ће се заузети јединствени ставови који ће заједно са колегама из ЕПСУ а, по угледу на синдикате из развијених зеамаља, обезбједити јединство у рјешавања тих питања.
У Радној групи је и представник нашег синдиката.

Одржана је 4. Генерална скупштина регионалне мреже синдиката енергетике Југоисточне Европе и Балкана РЕТУН СЕЕ

Домаћин одржавања Скупштине био је синдикат компаније Кавала Оил из Грчке у граду Кавала ( 10 и 11. 02. 2012. године ) на коме је учествовало 17 делегација синдиката међу којима је била и наша делегација.

Размотрена је комплетна проблематика у заштити права радника, начин и методи одбране права кроз дјеловање према послодавцима, владама у нашим државама али и према европском парламенту и Комитету за енергетику.
Кључни проблем је притисак међународних финансијских центара моћи који имају енормна богатства која су стекли неправедним економски поретком ( извлачењем капитала из наших земаља на разне начине ) а сада врше притисак на владе у нашим земљама и уцјењују их диктирајући услове које ни једна наша земља неможе испунити. То за последицу има отпуштање радника, кршење радничких права, атак на достигнута права из колективних уговора и др.

Најдрастичнији примјери су у Грчкој.
Европска федерација синдиката јавних служби ( ЕПСУ ) шаље апеле подршке и поруке солидарности.
Нови пакет штедње о којем се расправља, задан је Грчкој од стране најмоћнијих земаља Европе који је једноставно, апсулутно, неприхватљив за раднике и грађане Грчке.
Стални су протести и штрајкови, лидерима синдиката из Грчке електропривреде пријети се затвором, отпочели су судски процеси.
У циљу исказивања солидарности са грчким синдикатима, одлучено је на 4. Генералној скупштини РЕТУН СЕЕ да 07. 03. 2012. године, да сви наши синдикати одрже састанке својих органа или конфернције за штампу те дају подршку грчким колегама и упуте апеле јавности а преко европских и свјетских синдикалних централа изразе наше ставове према институцијама ЕУ у Бриселу.

Информациу поднио
Душан Врховац