Убијен активиста синдиката Ј. Африке: Тражити правду одмах

ПСИ је шокиран и запањен смрћу општинског синдикалног радника у Јужној Африци – Петроса  Мсизе (43).
ПСИ удружење SАМWU извештава да је друг Мсиза погођен из непосредне близине када је полиција отворила ватру на демонстранте који су учествали у мирној демонстрацији у граду Тshwаnе у четвртак 3. марта. SАМWU радници су изашли на улице у знак протеста због једностраних промјена послодавца на њиховим условима рада, као и да бране своје синдикалне вође које су биле жртве.

Општина је од тада одговорила отпуштањем 1.054 радника. ПСИ се придружује SАМWU у осуди на овај нечувени чин полицијског насиља и позива на правосуђе због доказа о полицијском насиљу, укључујући употребу метода полиције да испровоцирају и повриједе раднике умјесто одржавања мира.  ПСИ генерални секретар Петар Bалдорф, који је тренутно у Јужној Африци, каже: „Ова је смрт  последња у дугом низу смртних случајева и тешких повреда задобијених у рукама полиције, SАМWU чланова који су остваривали своја грађанска права.

ПСИ подржава SАМWU у позивима за полицијске службе Јужне Афрички која ће се држати у потпуности одговорна за поступке својих службеника. Правда мора да се задовољи. Они који су одговорни за трагичну смрт друга Мсиза морају одговарати за своје поступке, и политике морају бити тако промјењене да нити  један радник не буде повређен или изгуби живот док се залаже за своја права.“  Валдорф додаје да је важно разумјети контекст у којем су радници као Мсиза циљани: „ПСИ види да припадници SАМWU пате од противмјере због узимања храбарог става против корупције у општинама широм Јужне Африке, посебно где се приватизација јавних услуга промовише на штету грађана и радника. Насиља и застрашивања усмјерена на ПСИ удружене чланове су неприхватљива. Позивамо државне органе за рјешавање питања која су изложена, да зауставе корупцију, и на крају казнено одговорају против SАМWU чланова који траже правду. “

ПСИ шаље најискреније саучешће породици, пријатељима и колегама Петроса Мсиза. Друг Мсиза је био миран, добро поштован и искусни делегат синдиката.  ПСИ тражи од својих партнере да шаљу поруке подршке SАМWU: steve.faulkner@samwu.org.za и молимо Вас да пошаљете копију поруке на: rights@world-psi.org.

9 март, 2011.