Страхови запослених ТЕ и рудника у Угљевику

Велике резерве угља привукле су богатог инвеститора из Русије којем је Влада РС дала концесије.

Угаљ се у Угљевику, градићу на сјевероистоку Босне и Херцеговине, ископава већ 114 година. Велике резерве овог енергента привукле су богатог инвеститора из Русије којем је Влада бх. ентитета Република Српска дала концесије на истраживање угља на двије локације и градњу трећег блока термоелектране Угљевик.
Dušan Vrhovac - Intervju na Al Jazeera TV
Радници рудника и термоелектране у државном власништву сада страхују да ће руска компанија добити право ископавања и на највећем налазишту угља, што би их ускоро могло оставити без посла.
Крајем марта прошле године предсједник РС Милорад Додик и руски милијардер Рашид Сердаров најавили су почетак градње трећег блока термоелектране Угљевик, инвестицију вриједну 700 милиона еура.
„Веома сам сретан што смо повећали снагу термоелектране са 460 на 600 мегавата. Сматрам да је ‘што је више то и боље’, да имамо већу снагу. Наши се рокови не мијењају, 2014. ћемо пустити Термоелектрану у рад“, изјавио је тада Сердаров, власник Comsair Energy Group Limited.

Додик је истом приликом казао како се „ове седмице завршава истраживање угља на овом простору да се види и омогући колике количине постоје и самим тим ће то одредити како ће се то градити“.
Сердаров је 2010. године на Кипру регистровао Comsar Energy limited group. Већ идуће године формирана је кћерка фирма у РС, у којој руски инвеститор има 90, а Електропривреда РС 10 посто власништва.

Штета за буџет

Ентитетска Влада новоформираној компанији веома брзо даје концесију на истраживање угља на двије локације у околини Угљевика и уједно и концесију за градњу трећег блока Термоелектране.
Професор Алекса Милојевић, директор Економског института из Бијељине, извршио је студију економске оправданости овог пројекта на захтјев Општине Угљевик. Утврдио је велику дугорочну штету за буџет, а у корист инвеститора.
О резултатима ове студије обавијестио је и предсједника, премијера те министре у Влади РС, али још није добио никакав одговор.
У Comsair Energyju одбацују ове наводе и кажу како је већ јасно да ће пројекат донијети огромну добит. Међутим, већина радника рудника и Термоелектране Угљевик сумња у добре намјере руског инвеститора.
Како јавља новинар Al Jazeere Драган Станимировић, који је боравио у Угљевику, они сматрају да руска компанија није задовољна количинама угља на двије локације и да сада у Влади РС намјерава добити концесију и на, угљем знатно богатијој, локацији Угљевик Исток.
„Због тога је синдикат рудника и ТЕ Угљевик недавно организовао протестни збор. Поручили су да само њихова компанија, која је годинама улагала у истраживања и откуп земљишта, може добити концесију“, наводи Станимировић.

Давање концесија

Синдикалци страхују да би, уколико Comsair Energy добије право на ископавање угља, постојећа ТЕ, због недостатка овог енергента, могла бити угашена у року неколико година.
Један од радника Термоелектране сликовито је објаснио ситуацију. Не може, каже, прихватити логику по којој од десет шљива које убере са свог стабла, девет даје инвеститору а једна остаје њему.
Одговоре смо тражили и у Министарству енергетике РС, но одговор нисмо добили ни десет дана након нашег упита.
Comsair Energy је добио концесију и за градњу Хидроелектране на ријеци Лим, код Рудог.
Милојевић је забринут због свега овога и противник је политике давања концесија на природна богатства у већинско власништво иностраним инвеститорима.
Наводи још два примјера у енергетском сектору РС: концесије за градњу хидроелектрана на Дрини и ископавање угља у руднику Станари код Добоја. Све су, сматра, противзаконите и извршене на различит начин.
У Comsar Energyu почињу већ у мају градити трећи блок термоелектране, а радници поручују да неће одустати од својих захтјева, без обзира на одлуке Владе РС.