Синдикат одбио приједлог руководства „Електропривреде“

Одбор синдиката радника „Електропривреде Републике Српске“ данас је, на састанку на Јахорини са представницима руководства ове компаније, одбио приједлог Колегијума директора у вези са измјенама и укидањем члана 77. Посебног колективног уговора, који се односи на исплату зимнице и огрева.

„Ријеч је о 840 КМ који се исплаћују радницима за струју, али наравно нико никоме ништа не даје на лијепе очи јер су то права из колективног уговора које смо ми договорили са управама зависних предузећа и матичног предузећа да исплаћујемо у виду бона за електричну енергију, да би у одређеним временским периодима побољшали степен наплате у дистрибутивним предузећима“, појаснио је предсједник Одбора Небојша Бјелица.

Он је потврдио да су сви представници синдикалних одбора који су учествовали на данашњем састанку једногласно донијели одлуку о неприхватању овог приједлога Колегијума директора.
„Али, ми и даље остајемо отворени за разговоре са послодавцем да колико можемо помогнемо у рјешавању тешке ситуације у `Електропривреди Републике Српске`. Сада очекујемо одговор Колегијума директора на нашу одлуку“, рекао је Бјелица.
Према његовим ријечима, наведена иницијатива руководства „Електропривреде“ исхитрена је, јер постоје и други начини уштеда у овој компанији, посебно у сфери јавних набавки, а не на рачун ускраћивања права радника, који ниједним поступком нису допринијели тешком стању у компанији.

Члан Синдикалне организације Рудника и термоелектране Гацко Митар Гргур сматра да су радници и синдикат коначно показали чврст и јединствен став, као и снагу, што треба да буде примјер и другима који се боре за заштиту својих права.
„Мислим да синдикат мора да уведе још савременију и јачу организацију, да би успјешније бранио радничка права“, сматра Гргур.
Састанку на Јахорини присуствовали су и помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Српске Мира Васић, извршни директор Благоје Шупић у име директора компаније Браниславе Милекић, као и већина директора предузећа у саставу компаније.

Шупић није желио да даје изјаву за новинаре, а Васићева је кратко навела да је учеснике данашњег састанка информисала о активностима у вези са доношењем новог закона о раду у Републици Српској.
„Рекла сам им да су Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Влада припремили радну верзију закона о раду и доставили је социјалним партнерима, заједно са одређеним анализама и образложењима разлога за доношење тог закона“, навела је Васићева.

Она је истакла да је постојећи Закон о раду већ 15 година у примјени у Српској и да мора бити усаглашен са многим одредбама неких нових закона који су ступили на снагу, као и са међународним конвенцијама ратификованим у БиХ.
Према њеним ријечима, нови закон ће ријешити и проблем одређених недоречености у актуелном закону.
„Већ крајем августа позваћемо све социјалне партнере у Српској да отпочнемо преговоре на изради Нацрта закона о раду. Очекујемо разумијевање и договор ради постизања рјешења прихватљивих за све заинтересоване стране“, поручила је Васићева.