Семинар за младе у Бањи Врујци

Бања Врујци

Бања Врујци, надомак Љига у Републици Србији била је од 18. – 22. јуна домаћин младим члановима синдиката који су учествовали на семинару под називом “Млади Европске Уније, њихово запошљавање и учешће у европском синдикалном покрету, улога покрета у рјешавању и превазилажењу свјетске економске кризе”. Семинар је организовао синдикат Удружени синдикати Србије СЛОГА (УСС СЛОГА) уз финансијску подршку њемачке Фондације Роса Луxембург.

Иако је већина учесника била из матичног синдиката, за семинар се ипак може рећи да је био интернационалног карактера. Поред Србијанаца и Македонаца, на семинару су учествовали Лукић Микица и Станкић Ненад из синдиката РиТЕ Угљевик /СУРЕ РС/, те Саша Кукоља из синдиката АрцелорМиттал Приједор /СМИР РС/.

Први дио семинара био је резервисан за представљање домаћина и гостију: УСС СЛОГА, Конфедерације синдиката Републике Српске, индустријског синдиката Републике Македоније, НВО Центра за политичке еманципације и Кровне организације младих Србије (КОМС). Кроз презентацију, КОМС-а наглашено је да ће се у будућности остварити чврста сарадња између КОМС-а и УСС СЛОГЕ, с озбиром да су млади циљна група којој синдикат треба посветити пуну пажњу.

Остали дани семинара су били базирани на темама које су се дотицале радно-правног законодавства Републике Србије и улоге младих у европским синдикатима кроз призму свјетске еконоске кризе са освртом на Европску унију. Том приликом Адриан Хермес, потпредсједник омладине Савеза Њемачких синдиката, презентовао је искуства из праксе у раду са младима, посебно осврћући се на трогодишњу кампању којом је синдикат кроз различите активности наглашавао улогу младих у данашњем друштву Њемачке.

Задњи дан семинара извршен је пресјек дотадашњег рада, сумирани су утисци уз напомену да ће се пројекат са младима наставити, а да ће његово учешће и даље узети синдикати из региона.