Саопштење за јавност СУРЕРС поводом недавних збивања у РиТЕ Угљевик

Поштовани,
Обраћамо Вам се овим писмом да би изразили свој став, а поводом могућег блокирања функционисања РиТЕ Угљевик. Међу радницима РиТЕ Угљевик, као бомба је одјекнула вијест о могућем блокирању жиро-рачуна, а поводом пресуда Окружног привредног суда Бијељина по основу тужби због неиспуњења уговора према „трећим лицима“ која су наводно обављала послове за потребе РиТЕ Угљевик.

Увјерени смо да је ова пресуда само наставак атаковања на један од стубова „Електропривреде Републике Српске“, како би се „Електропривреда Републике Српске“ довела у такво стање да је приватизација „спасоносно“ рјешење за овај привредни систем.

Подсјећамо Вас да је својим исхитреним одлукама Влада Републике Српске, страном инвеститору дала концесију за експлоатацију угља па површинском копу „Богутово село“, те истом инвеститору омогућила градњу термоелектране у непосредној близини ТЕ Угљевик. И поред упозорења да се овим одлукама доводи у питање даљњи рад РиТЕ Угљеиик, као и радника запослених у том предузећу те угрожава егзистенција њихових породица, Влада РС је истрајала у својим намјерама.

Синдикат удружених радника енергетике Републике Српске је својим дописима упозоравао на погубне последице, а које су настале на основу штетних одлука, а којим су ангажована трећа лица за обављање послова за потребе рудника. Такође, скрећемо Вам пажњу да ово није усамљен случај, а којим се у неповољан положај штетним уговорима доводи неко од привредних друштава из система „Електропривреде Републике Српске.

Сматрамо да се за фиктивно потписане уговоре, те непотписане уговоре, као и неизвршене радове не могу извршити плаћања, те да се обавезују поједина привредна друштва иа система „Електропривреде РС“ на накнаду штете и на тај начин претрпе огромну материјалну штету. За ову штету одговорни морају одговарати. Овако несавјесним пословањем, доводи сеу опасност пословање сложеног система као што је „Електропривреда Републпке Српске“, а која је један од ослонаца стабилности Републике Српске, те се онемогућава даљњи развој овог пословног система и угрожава егзистенција радника и њихових породица.

Синдикат удружених радника енергетике Републике Српске не може и неће да нијемо посматра све ове штетне појаве н дешавања, а које утичу на нормално пословање система и угрожавају егзистенцију радника који су запослени у овом пословном систему.
Синдикат удружених радника енергетике Републике Српске даје пуну подршку колегама из Синдикалне организације РиТЕ Угљевик. Спремни смо да сви заједно заштитимо наша привредна друштва од оваквих или сличних „послова“.
Тражимо од Владе Републике Српске и ресорних министарстава да спријечи овакве малверзације.

С поштовањем!
Слободан Остојић
Предсједник СУРЕРС