RETUNSEE: Развијене државе пребацују терет на слабије државе

Поштоване колеге,

Глобални капитализам и неолибералне политике намећу (приватизације, смањење радне снаге и отказе, смањена у приходима и социјалним бенефицијама, рестрикцијама права синдиката – укључујући право на колективно преговарање-, ескалацију порезног оптерећења на надницима итд.) воде свијетску економију до пропадања.
Тако-зване развијене државе покушавају да спасе своје економије пребацивајући терет на слабије државе. Државе југо-источне Европе су под највећим притиском, зато што капитал и тржишта рачунају на мала примања која су наметнули нашим државама, и док даље држе притисак на смањивању. Ухваћени у овај вртлог, нама непреостаје ништа него да још више удружимо наше снаге.
Кроз наше синдикате и дух солидарности ми морамо покушати да заштитимо наша постигнућа, да се боримо противо ове офанзиве, да створимо услове за Мир у нашем региону и, умјесто расипања новца у нуклеарне пројекте и војну ратну опрему, да захтјевамо да се ова средства користе за запослење, здравље, едукацију, за борбу против незапослења итд.

Да би се ово могло урадити, није довољно да само дефинишемо наша мишљења и приједлоге; ми морамо да имплементирамо акције које ће донијетио ове резултате. Имајући на уму да наши синдикати немају професионално особље већ само одабране чланове, сваки од њих се суочава са хиљадама проблема у својим државама, ми бисмо као мрежа требали да одлучимо шта можемо да учинимо – сви ми заједно, али такође свако појединачно, да наведемо ове потребе у нашим околинама.
Ја желим да доставим неке приједлоге везане за нашу акцију, приједлоге којима се ја надам да ће бити још бољи и квалитетнији путем наших учесника наше Генералне Скупштине, тако да би ми имали, ако је то могуће, комплетан RETUNSEE акциони план за 2012. годину.

1. Синдикати енергетике, а већином европски, требају да реализују да радници региона јужно-источне Европе и њихових синдиката имају, ако не и више, најмање исте потребе као њихове колеге у централној и западној Европи. Нама још није јасно зашто те две Европсе енергетске Федерације, ЕПСУ и ЕМЦЕФ, одбијају да признају RETUNSEE, као једну од њихових грана. Ово је нешто о чему смо почели расправљати са Интернационалном Федерацијом, ИЦЕМ, и на добром смо путу. Признавање RETUNSEE барем би рјешило морални проблем, који произилази на други начин-много пута ироничан и презрив – гдје смо третирани поредећи са осталим синдикалним организацијама у остатку Европе. Президијум Мреже треба понова да се састане, и инсистира и добије ово признање.

2. Президијум Мреже, упркос одбијању тијела Европске Комисије да препозна и прихвати нас као синдикалну организацију, треба да их притискамо на дневном основу и тражимо да се састанемо.

3. Генерални Секретаријат енергетске заједнице југоисточне Европе није за те околности. У већини случајева секретаријат функционише на обструктиван начин, организовањем разних социјалних форума у државама југоисточне Европе тако да би могао покрити битне одлуке које су предузете без знања на министарском нивоу енергетске заједнице југоисточне Европе. Президијум због тога треба да инсистира и притисне за чешће контактирање са овим Секретаријатом, док у исто вријеме гледа на промјену како да организује ове форуме – са важнијом улогом за синдиате који учествују и озбиљнијом анализом ових тема које су у њима развијене. Иначе, овај новац који ЕУ троши на ова дешавања ће бити бачен.

Имајући у виду горе напоменуто и много других ствари на које бих ја могао да се позовем, али такође шта год би се могло додати од стране Генералне Скупштине, ми треба да разматрамо као наше будуће начине акције.
Много синдиката који су чланови наше Мреже већ сада игноришу неке фундаменталне ствари које се односе на свако радно мјесто у региону југо-источне Европе.
Постоји императивна потреба за стварање обзерваторијума, који ће кроз поуздану базу података бити у могућности да прати и у исто вријеме информише све нас о покретима и мултинационалностима-али такође о томе шта се дешава на сваком појединачном радном мјесту.
Као што сте схватили, због озбиљних проблема са којима се ми синдикати суочавамо, али и због недостатка професионалног особља и финансиских проблема у нашим синдикатима, немогуће је да једна организација преузме овај важан и захтјеван задатак.

Ми стога треба да пронађемо начине и –у главном – изворе финансирања, тако да би могли професионално да поставимо неколико људи са задатком да континуирано ажурирају RETUNSEE wеб страницу и пружимо константан ток информација свима нама, али такође и онима који су одговорни за секретаријате Мреже, које морамо на крају да одредимо и управљамо.

Предсједништво RETUNSEE