Јуриј Леонидович Смирнов: Настављамо започети посао

Руска компанија  „Нефтегазинкор“, која је приватизовала Рафинерију нафте у Броду,  Рафинерију уља у Модричи и „Петролове“ бензинске пумпе, наставиће с  планираним улагањима, која ће премашити 730 милиона евра, тврди Јуриј  Леонидович Смирнов, први човјек тог предузећа. Он најављује да ће  природан слијед догађаја након подизања капацитета и квалитета горива и  уља бити експанзија и на страна тржишта.

НН: Како сте данас задовољни резултатима приватизације?
СМИРНОВ: Почели смо с радом у новембру 2008. године и наши резултати  могу да се посматрају са више тачака гледишта. С једне стране имамо  добре резултате у развоју технологија за добијање горива, истраживања  тржишта БиХ, развијању мреже бензинских пумпи. Међутим, са тачке  гледишта економских показатеља нисмо задовољни, упркос томе што смо  свјесни да су наше инвестиције дошле у вријеме економске кризе која је  захватила свијет, па самим тим и БиХ.

НН: Да ли сте задовољни радом Рафинерије нафте у Броду?
СМИРНОВ: Рафинерија нафте у Броду је срце пројекта и у њу смо уложили  много новца. У 2010. години смо прерадили више од милион тона нафте.  Могу рећи да смо достигли добре резултате у технологији производње,  односно смањењу количине нафте коју користимо за сопствене потребе. Сад  производимо квалитетно дизел гориво стандарда Еуро 4 и Еуро 5, а што се  тиче бензина испунићемо обећање и подизањем његовог квалитета на највиши  могући ниво.

НН: Да ли то значи нове инвестиције у Бродску рафинерију?
СМИРНОВ: Наши планови се не мијењају и планиране инвестиције од 730  милиона евра ће бити реализоване. Те инвестиције се односе прије свега  на Рафинерију нафте брод. У тој фабрици се одвијају велики радови. У  другој половини године у рад пуштамо нову производну линију, што значи  да ће се капацитет повећати на 4,2 милиона тона, а самим тим ће бити  испуњене и одредбе из приватизационог уговора. У јуну ћемо добити  бензине стандарда Еуро 5 и на тај начин оправдане замјерке које су имали  према нама ће бити отклоњене. Тренутно пројектујемо многе нове секције у  Рафинерији. Од 2015. године то ће бити потпуно нова рафинерија са  потпуно новом врстом прераде и зато ми можемо са самопоуздањем гледати  напријед. Све што направимо у Рафинерији, осим повећања квалитета  бензина, додатно ће повећати и квалитет базних уља, која се производе у  Модричи.

НН: Како сте задовољни стањем у Рафинерији уља у Модричи?
СМИРНОВ: Што се тиче Рафинерије уља у Модричи, задовољни смо  динамиком којом то предузеће ради. Предузеће је 2010. годину завршило  позитивним резултатима. Према оцјенама страних стручњака, Рафинерија уља  у Модричи је међу три највеће у Европи, а пуштање у рад нове  инсталације хидрокрекинга у Броду, омогућиће да се подигне план на  85.000 тона уља и већ у 2015. години производња би требало да премаши  100.000 тона уља.

НН: Ваше бензинске пумпе постале су најпрепознатљивије у БиХ. Да ли планирате даље ширење мреже?
СМИРНОВ: Што се тиче бензинских пумпи, увјерен сам да смо направили  најбољу мрежу у БиХ и њихове услуге ће бити још боље. Планирамо да  ребрендирамо све станице до краја ове године. Осим тога, у плану је  куповина нових пумпи, како у БиХ, тако и у сусједним земљама, на чија  тржишта се мора рачунати ако се у обзир узме пројектовани капацитет  Рафинерије нафте. У складу с тим спремамо се за изградњу терминала у  Хрватској, што ће нам омогућити приступ жељезници и смањити логистичке  трошкове. Планирамо и терминал поред Сарајева, који ће додатно омогућити  умањења логистичких трошкова.

НН: Ваша компанија ће радити и на истраживању нафтних лежишта у РС. Како теку припреме на том послу?
СМИРНОВ: На концесији ће радити „Јадраннафтагас, које је заједничко предузеће „Нефтегазинкора“ и „Нафтне индустрије Србије“. За сада могу  рећи да су стручњаци разрадили програм истраживања и да су за 2011.  годину издвојена средства за тај програм. Мислим да је Влада РС спремна  на тај корак. То значи да је остало да се спроведу још само неки  технички детаљи, тако да ће „Јадранафтагас“ почети са радовима ове  године.

НН: Како се рад ваших предузећа одражава на привреду БиХ?
СМИРНОВ: Наша предузећа су постала значајна на тржишту БиХ.  Испуњавамо све уредбе из уговора из приватизације нафтне индустрије РС. Даљи план је развијање постројења која ће омогућити прераду нафте до  четири милиона тона. Ми плаћамо све наше обавезе и на вријеме  исплаћујемо плате радницима, а у реконструкцији наших предузећа  учествују локалне фирме из БиХ. Колективни уговор

НН: Како гледате на то што Синдикална организација из Рафинерије нафте није потписала колективни уговор?
СМИРНОВ: Подсјетио бих да је наша групација „Нестро“ заједно са  синдикалним организацијама основала Радну групу. На страни Синдиката  енергетике учествовали су синдикати свих наших компанија и то су били  тешки преговори. Међутим, постигли смо договор о многим питањима и  протокол са директорима потписали су синдикати „Петрола“ и Рафинерије  уља, али је Синдикат Рафинерије нафте због нечега одбио да га потпише.  Не желим да вјерујем да представници Синдиката у Броду желе да остваре  неке личне циљеве, али нажалост анализа ситуације и разговор са  радницима показују да то није тако. Зато су, нажалост, разговори са Синдикатом Брода неуспјешни. Ја се  надам да ће разум моћи да утиче на њих и да ће се вратити за  преговарачки сто. Интервју преузет из Независних новина.

Бања Лука, 20. 04. 2011.