Едукација младих чланова СУРЕРС: Oдржан други ниво семинара

Као и до сада, Синдикат удружених радика енергетике Републике Српске је наставио са едукацијом својих младих чланова синдиката, чиме улаже знање у нове младе снаге синдиката. Тако је у Хотелу Кардијал-Теслић, 18. и 19. новембра одржан други ниво „Семинара едукације младих чланова синдиката“ који је окупио 36 младих особа из разних синдикалних организација, чланица СУРЕРС-а.

На једном мјесту нашли су се чланови синдиката из разних крајева Републике Српске и то из Електрокрајине и Крајинапетрола из Бањалуке, Рафинерије уља Модрича, Рафинерије нафте Брод, Електро Бијељине, Електро Добој и Рудника и термоелектране из Угљевика. За разлику од првог нивоа Семинара на коме су се обрађивале теме везане за рад удружења грађана, односе са медијима и увод у колективно преговарање, на овом семинару обрађивале су се теме које су много ближе раду синдиката.

Предавач Борис Радић, директор Агенције за мирно рјешавање спорова је у првом дијелу семинара упознао присутне са радно-правним законодавством Републике Српске са посебним акцентом на област синдикалног организовања и колективног преговарања. Посебан осврт кроз ову тему да је примјерима из дугогодишње праксе господина Радића, који је истакао да је бит и суштина постојања синдиката колективно преговарње чији крајњи резултат треба да буде чврст и стабилан колективни уговор.

Предсједник СУРЕРС-а, Душан Врховац своје колеге упознао је са кратком историјом овог синдиката. Том приликом причало се о настатанку СУРЕРС-а, његовом расту и јачању, те напорима који су улагани да се закључи Колективни уговор Енергетике који је према процјенама један о бољих уговора у региону. У другом дијелу упознавања учесника са настаком и улогом синдиката, предавач Јаћим Милуновић, дугогодишњи активиста Синдиката НЕЗАВИСНОСТ из Србије, упознао је све полазнике са радом и улогом европских синдиката, посебно истичући примјере синдиката Републике Њемачке, Италије и Француске.

Истичући чињеницу да снага европских синдиката лежи у њиховој јединствености, солидарности и организованости, те да кључну улогу у активностима тих синдиката имају грађани који заједно са синдикатима путем улице остварују своја права, Јаћим Милуновић је затвори први дан семинара.   Други дан био је посвећен искључиво колективном преговарању као једном од најважнијих инструмената у остваривању права радника.

Полазници су се прво упознали са теоретским дијелом колективног преговарања који су касније употријебили приликом симулације преговарања. Подијељени у групе послодаваца и радника, учесници су се врло вјешто уживили у ове улоге, не одступајући од својих позиција у ситуацији у којој је синдикат тражио већа права на основу тога што је предузеће остварило додатни профит.

Завршавајући семинар, Јаћим је додао да никада раније није видио толико младог, лијепог и паметног свијета на једном мјесту који је својим знањем спреман да се активно укључи у рад своје синдикалне организације. Свим присутнима поручио је да је синдикат јак онолико колико је његово чланство образовано, јер само јединствено и образовано чланство има снагу да стане насупрот послодавца.

Досадашњи семинари су се увијек показали као добра прилика да се млади људи из различитих синдиката боље упознају и размјене искуства. Управо то је показао и овај семинара на кому су склопљена многа нова пријатељства. Сви који су били на семинару, вратили су се кућама пуни знања за које су спремини да употребе у даљем раду синдиката. „Предавачи су били фантастични, а ми смо научили пуно тога за кратко вријеме“ рекли су на крају семинара Андјелко Симикић из РиТЕ Угљевик и Љубиша Кандић из Електро Бијељина.  СУРЕРС неће стати само на овом семинару јер се до краја године планира још један исти семинар, овог пута за младе чланове синдиката са подручја Пала, Гацка, Вишеграда и Требиња.

Тиме овај синдикат и даље показује спремност улагања знања у нове младе снаге, што на овим просторима у данашње вријеме није учестала пракса.